Osmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine

Avatar Pravo glasa | 01/05/2020

 

Kao jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu, Srpsko privredno društvo Privrednik stipendira, okuplja i povezuje talentirane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti. Godišnje stipendiramo preko 50 učenika i studenata, a najviše iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja Hrvatske.

Mladi su jedna od najranjivijih društvenih skupina. Istovremeno mladi su gotovo jedina šansa i nada našeg društva. Na mlade se često, nažalost, prenose frustracije izgubljenih bitaka prethodnih generacija čime ih se teško sputava i onemogućuje. Naši odgojni i obrazovni sustavi nisu uvijek u funkciji slobode i zajedništva. Mišljenja smo da mladima treba pomoći da se, prije svega, nesmetano obrazuju, da nitko od njih zbog svoje trenutne socijalne situacije ne smije biti onemogućen ili zakinut u napretku i razvoju. Zbog toga Privrednik sve svoje napore i aktivnosti usmjerava prema dobrobiti mladih. Ovogodišnji kongres i panel diskusiju, koju organiziramo u njegovom sklopu, posvetili smo upravo filantropiji, solidarnosti i volonterstvu: vrijednostima koje su kod nas često marginalizirane a mogu biti snažan oslonac i poticaj mladima. Na panel diskusiji o svojim iskustvima i o tome koliko je filantropija važna za razvitak i harmoniju svakog društva i zajednice govorit će predstavnici zaklada i udruženja koji svoje aktivnosti usmjeravaju prema općem dobru, prema dobrobiti mladih, ali i volonteri, dobrotvori i oni koji primaju dobročinstvo.

Kongres će se održati u subotu, 14. 12. 2019. godine s početkom u 11:30 sati u Zagrebu, u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković”, Sveti Duh br. 122. Planirano je da se Kongres završi istoga dana oko 14 sati.

I ove godine u sklopu Kongresa Privrednik priređuje svečani prijem nove generacije Privrednikovih stipendista i organizira zanimljiv kulturni program.

Predviđeno je da na Kongresu učestvuje do 200 mladih članova Privrednika i njegovih simpatizera i podupiratelja iz čitave Republike Hrvatske, predstavnici udruženja mladih kao i ugledni gosti iz sfere politike, privrede, obrazovanja, kulture i diplomatskih službi.