Tribina: „Kozaračka djeca, po drugi put žrtve“

Avatar Pravo glasa | 22/09/2020

 

Nova Privrednikova tribina bit će organizirana online! Pratite uživo prijenos tribine na YouTubeu, komentirajte i postavljajte pitanja.

Dok se u Hrvatskom saboru o dokumentarno-igranom filmu „Dnevnik Diane Budisavljević” govori kao o pamfletu i najavljuje preispitivanje odluke da bude dio kurikuluma u osnovnim i srednjim školama, još jedan, još uvijek nesnimljeni film, onaj Lordana Zafranovića o Kozaračkoj djeci, također je izazvao negodovanje. Ovu tešku i bolnu povijesnu temu stradanja djece u NDH, mnogi i danas prikazuju iskrivljeno, umanjujući patnje nevinih žrtava, negirajući ustaške zločine i proglašavajući mučilišta odmaralištima. Jedan nedavni primjer komemoracije u Jastrebarskom, gdje su partizani prikazani kao okupatori, pokazao je da smo kao društvo još uvijek nezreli da se suočimo s prošlošću. Mnogi među nama je čitaju jednostrano i tendenciozno, dok institucije na ovo najčešće šute, a nerijetko i podržavaju slične skupove.

U isto vrijeme dok se u Hrvatskoj iz proračuna financiraju udruge koje vrijeđaju uspomenu na žrtve, u Srbiji smo iz vrha vlasti nedavno mogli čuti hiperbolizirane brojke o stradaloj djeci, koje su svi ozbiljni povjesničari osporili. Tako su Kozaračka djeca zapravo i dalje žrtve, po drugi put stradaju od strane onih koji surovo instrumentaliziraju njihova stradanja, bilo da ih umanjuju, bilo da ih preuveličavaju.

O stradanju djece u NDH i revizionističkim istupima koji omalovažavaju i vrijeđaju patnje hiljada malih logoraša dječjih logora na novoj tribini u Privredniku novinar Saša Kosanović razgovarat će s povjesničarkom i članicom Upravnog vijeća JUSP Jasenovac Natašom Mataušić, koja se u doktorskoj disertaciji „Diana Budisavljević i građanska akcija spašavanja djece – žrtava ustaškoga režima“ bavila ovom temom, a ovih dana i izdavačka kuća Profil objavljuje knjigu o prešućenoj heroini Drugog svjetskog rata na osnovu njezinog doktorata. Na tribini će govoriti i povjesničar i novinar Tihomir Ponoš, a putem Skajpa će se uključiti i Jasmina Tutunović-Trifunov, povjesničarka iz Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Srpsko privredno društvo Privrednik poziva vas na ovu prvu tribinu „Reci što misliš“ u novom ciklusu, i pod novim okolnostima. U skladu s važećim epidemiološkim mjerama, tribina će se održati online, i to – uživo. Pratite tribinu u utorak, 22. septembra u 20 sati na Privrednikovom YouTube kanalu ovdje, kao i na Facebook stranici Društva. Dok traje tribina, moći ćete podijeliti svoje dojmove i komentare, a na vaša pitanja će gosti uživo i odgovarati.